Een goede sfeer en rust creëren is van belang                                                                 

Als het einde nadert, is contact iets dat van ongekende waarde kan zijn. Een persoon in de laatste fase van zijn/haar leven voelt zich rustiger als er een vertrouwd iemand nabij is. In de allerlaatste fase wordt er daarom dag en nacht gewaakt. Dat is op een rustige manier aanwezig zijn en ervoor zorgen dat de stervende het zo comfortabel mogelijk heeft. Pijn of ongemak kan dan zo veel mogelijk worden verlicht.

‍Naast de natuurlijke verzorging door deze oliën, zorgen ze voor een serene sfeer. Etherische oliën worden steeds meer gewaardeerd en toegepast in de verzorgende sector. Met etherische oliën maak je gebruik van zachte en tegelijkertijd krachtige elementen uit de natuur.

 

In de palliatieve zorg is het creëren van een aangename omgeving vaak een van de weinige dingen die nog gedaan kan worden. Een geliefde geur kan jouw dierbare en jou als naaste ondersteunen in het proces.

Het is van belang rust en een goede sfeer te creëren. Zet bijvoorbeeld foto’s of lievelingsbloemen neer, draai zachte muziek of misschien is het fijn om iets voor te lezen. Of houd alleen iemands hand vast, een simpele aanraking, je merkt vanzelf wat goed is. 

Geuren worden door onze reukzenuwen waargenomen in de hersenen en worden op die manier gekoppeld aan emoties, gevoelens en herinneringen. Hierdoor werken ze door op fysiek, geestelijk en emotioneel niveau. Niet alleen voor de persoon in de laatste levensfase, maar ook voor de naasten. Let erop dat de persoon en jijzelf de geur beiden als aangenaam ervaren.